Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων

Το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων είναι το μεγαλύτερο μουσικό ίδρυμα  «αναγνωρισμένο από το κράτος» στη Βορειοδυτική  Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα Δημοτικά Ωδεία στην Ελλάδα. Επανιδρύθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών το 1983 ενώ από το 1989 αποτελεί τμήμα της Δημοτικής Επιχείρησης «Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών» (Ν.Π.Ι.Δ.) και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτήριο του παλιού Δημαρχείου, επί της οδού Μπιζανίου 2.

Οι μουσικές σπουδές στο ωδείο καλύπτουν όλο το φάσμα της κλασικής, σύγχρονης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Διδάσκονται όλα τα όργανα, κλασικό και ελαφρό τραγούδι, θεωρία της μουσικής, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση.

Εκπαιδεύει παιδιά από μικρή ηλικία  και προετοιμάζει τους μελλοντικούς σολίστ οργάνων, μέλη ορχήστρας, δασκάλους μουσικής, τραγουδιστές όπερας, δίνοντας μια πολύ σημαντική επαγγελματική διέξοδο σε όσους τελειώσουν τις σπουδές τους στη μουσική.

Ο μικρός σπουδαστής που θα ξεκινήσει με την εκμάθηση ενός οργάνου, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει  αλλά και να λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και σεμινάρια, ώστε να εξοικειωθεί με την μουσική πράξη και να πλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από τον κόσμο της Μουσικής γενικότερα.

Αργότερα με την πρόοδο των σπουδών θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει σε ανώτερο επίπεδο ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές του με την απόκτηση του πτυχίου ή του διπλώματος σολίστ. Με αυτά τα εφόδια θα μπορέσει να κινηθεί και επαγγελματικά στον μουσικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί απόφοιτοι του Δημοτικού Ωδείου σταδιοδρομούν σαν σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό είτε εργάζονται ως καθηγητές μουσικής, συνθέτες και ερμηνευτές.

Το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων εκτός από την καθαρά εκπαιδευτική του δραστηριότητα, συμμετέχει στην πολιτιστική ζωή της πόλης με ένα πλήθος από μουσικές εκδηλώσεις όλων των ειδών: μαθητικές συναυλίες και μεμονωμένα ρεσιτάλ τελειόφοιτων σπουδαστών, συναυλίες των καθηγητών του ωδείου, μουσική υποστήριξη σε εκδηλώσεις του Δήμου, του Πνευματικού Κέντρου και πολλών άλλων φορέων της πόλης.