Συμφωνική Ορχήστρα Ιωαννίνων

Όραμά μας είναι η προβολή της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και όλης της Ηπείρου, μέσω ενός μουσικού σχήματος που έχει ήδη αποκτήσει κύρος και καλλιτεχνική λάμψη, η συσπείρωση του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης και η παραμονή του στα Ιωάννινα, παράγοντας αποφασιστικός για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής

Η Συμφωνική Ορχήστρα Ιωαννίνων αποτελεί εξέλιξη της μαθητικής ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Λειτουργεί παράλληλα με αυτή, αποτελείται από 40 μέλη, μαθητές, καθηγητές και συνεργαζόμενους μουσικούς που ζουν στα Ιωάννινα (πτυχιούχοι  απόφοιτοι του Δ.Ω.Ι. και άλλων ωδείων).

Το ρεπερτόριό της καλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής από το μπαρόκ, το κλασικό και το ρομαντισμό ως τις σύγχρονες δημιουργίες και επεκτείνεται και στην έντεχνη ελληνική μουσική.
Συνεργάζεται με τους Πολιτιστικούς φορείς της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, καλύπτοντας τις σημαντικότερες εκδηλώσεις.

Σκοπός και στόχοι της Συμφωνικής Ορχήστρας Ιωαννίνων είναι:

  • Να παρουσιάζει στο κοινό των Ιωαννίνων και  ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας έργα των μεγάλων κλασικών συνθετών, σύγχρονων και παλαιότερων Ελλήνων συνθετών, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα σχετικά με την περιοχή της Ηπείρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους συνθέτες να γράψουν νέα έργα εμπνευσμένα από την περιοχή.
  • Να αναδεικνύονται ταλαντούχοι μουσικοί της Ηπείρου έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε συναυλίες της ορχήστρας σαν σολίστ.
  • Να εξοικειώνεται το κοινό με ένα πολιτισμικό προϊόν που οξύνει τα αισθητικά του κριτήρια και συμβάλλει στην ψυχαγωγία του.
  • Μέσω των ζωντανών εκτελέσεων να εκπαιδεύονται οι μαθητές του δημοτικού ωδείου και των άλλων ωδείων της πόλης.
  • Να βρίσκεται κοντά σε όλη τη νεολαία της Ηπείρου διοργανώνοντας συναυλίες ειδικά για τους μαθητές των σχολείων.
  • Να συνεργάζεται με τους Πολιτιστικούς Φορείς και τα Ιδρύματα της πόλης για τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.
  • Να οργανώνει συναυλίες σε άλλους  Δήμους της χώρας μέσω διαδημοτικών πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και στο εξωτερικό μέσω προγραμμάτων πολιτιστικής προβολής.

Η λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας στην πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί μία πολιτιστική και κοινωνική παρακαταθήκη για πολλούς λόγους. Καταρχήν προσφέρει μουσικό πολιτισμό στους δημότες, που όπως φαίνεται από την προσέλευση στις συναυλίες, διψούν για τη συγκεκριμένη μουσική. Παράλληλα εκπαιδεύει τα νέα παιδιά στην σωστή ακρόαση μουσικής ώστε να  απορρίπτουν τα μουσικά  υποπροϊόντα του μάρκετιν που μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Η δυνατότητα στους νέους μουσικούς που αποφοιτούν από τα ωδεία της πόλης να εργαστούν στη συνέχεια στην ορχήστρα συμβάλλει στην παραμονή τους στην πατρίδα τους αντί για την αναζήτηση δουλειάς σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη ή το εξωτερικό. Το απτό παράδειγμα ενός συνόλου 40 νέων ανθρώπων που προοδεύει και επιτυγχάνει τους στόχους του, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους νέους.